земна ябълка

Продавам свежа и едра земна ябълка, отгледана без торове и пръскане.

Цена 3.00 лв/кг.

Телефон за контакти:  0887617261

Василева

 


СЧЕТОВОДИТЕЛ

 

 

 

 

 

 

За контакт: 0883 911 999 / 032 335 999

ЗАЩО ДА ПРЕДПОЧЕТЕМ СЧЕТОВОДНА КЪЩА (КАНТОРА)?

 


Земната ябълка, позната още като гулия или с френското си име Jerusalem artichoke, на външен вид наподобява корен от джинджифил. Но всъщност е от семейството на слънчогледа – в това можете да се убедите, ако погледнете листата и цветовете на растението. В англо-езичните държави гулията е позната с името земна ябълка  Jerusalem artichoke – вероятно заради мекия топящ се вкус, когато е сготвена, напомнящ на нежното сърце на артишока. Родината на Jerusalem artichoke е Северна Америка, където е култивирана дълги години от местните племена. След откриването на Новия свят е пренесен в Европа и бързо разпространен, заради благоприятния климат. Растението е лесно за отглеждане – без нужда от особени грижи. Достига до 2-2,5 м височина. Не е капризно към почвите, не изисква влага и светлина, почти не боледува и рядко се бори с вредители. Събирането на реколтата започва след опадането на цветовете, като грудките е добре да се съхраняват в земята.

С какво събужда интерес този кореноплоден зеленчук и защо да го включим в менюто си?

  1. Интересният вкус. От началото на октомври до ранна пролет можете да я намерите в пресен вид и да ѝ се насладите под разнообразни форми.
  2. Грудките на гулията са здравословна алтернатива на картофите. В сравнение с познатите ни картофи, земната ябълка има по-малко калории и е с по-нисък гликемичен индекс. Въглехидратите в нея са под различна форма от събратята , съдържащи скорбяла. Това я прави добър заместител, особено за диабетици
  3. Влияе добре на храносмилателната система, благодарение на високите нива на инулин и пектин –въглехидратите са под формата на разтворими фибри, а не под формата на нишесте в тези кореноплодни. Инулинът действа като пребиотик и също подпомага усвояването на калций в оргаинизма, затова е добре да съчетаем топинамбура с богати на този елемент храни. Притежава относително високи нива на белтъчини – 3,2%, включително 16 аминокиселини.
  4. Добър източник на желязо – 1/2 порция съдържа 14% от препоръчителната дневна доза. Гулията съдържа три пъти повече витамин В1, В2, С в сравнение с морковите, картофите и цвеклото. Съдържа още минералите : манган, калций, магнезий, калий, фосфор, натрий.
  5. Как да хапваме земната ябълка? Не е нужно да белите грудките, които и с формата си създават трудности за това занимание – необходимо е само да ги измиете и да изчеткате добре. В суров вид гулията е чудесен продукт в салати. Леко землистият вкус и ароматът на ядки си пасват чудесно с други кореноплодни в хрупкави салати. Добра компания е и на зеленолистни миксове. Можете да добавите орехи или лешници (таханови сосове са онова иделано допълнение). Земната ябълка може да се консумира и изтискана на сок или маринована. Запечена във фурна или на тиган с малко мазнина и подправки по избор, гулията е вкусна и питателна гарнитура за рибно или месно ястие. От нея става и прекрасен чипс, който ще се хареса и на дребосъците, и на големите вкъщи. Варена като основен продукт в пюре или супа – вариациите тук са отново въпрос на вашето въображение. Можете да замените картофите в любимите си рецепта за крем супа или пюре и да комбинирате със сирена, нахут, гъби, целина и пр. Само внимавайте да не прекалите с варенето, за да не стане гулията безвкусна.

 

СТАТИЯТА Е ВЗЕТА ОТ : https://www.hrankoop.com/topinambour/

АВТОР:

Да подкрепим Българския Производител