зелена салата

Продавам Зелена салата/маруля/ от 500 – 800 гр.

Продавам Зелена салата/маруля/ цена по договаряне.

Телефон за контакт с продавача::

0896029045


Маруля

Марулята (Lactuca sativa) е вид растение от семейство Сложноцветни, срещащо се в умерените ширини. Спада към семейство Asteraceae. Култивира се най-вече заради листата, които се използват за храна. В много страни марулята се яде студена без термична обработка.

От нея се правят салати, използва се като гарнитура за хамбургери, прибавя се и към много други ястия.

  1. Марулята притежава противовъзпалителни и антибактериални свойства

Възпалителните процеси в организма могат да се предотвратят с честата консумация на маруля. Освен това тя притежава противогъбични свойства. Това се дължи на лактакариума в марулята, който елиминира бактериите, дрождите и кандидите. Помага също за защита от микроби, което се дължи на карденолоидите в салатата.

  1. Марулята осигурява вода на организма

За да се хидратира добре тялото, може да се консумира ежедневно маруля. Тя съдържа калий, важен за регулиране на течностите в организма, което е нужно за правилното функциониране на органите. За възвръщане равновесието на течности, зеленчукът се препоръчва много често на спортистите.

  1. Марулята е богата и на омега-3 мастни киселини

За осигуряване на омега-3 киселините може да се консумира зелена салата. Тя е чудесен избор за снабдяване на киселините от вегетарианците, тъй като те се съдържат най-често в рибата. Омега-3 мастни киселини подобряват здравето на сърцето, предотвратяват плаката и насърчават кръвния поток. В резултат се намалява риска от инсулт и хипертония. Омега-3 също понижава лошия холестерол и кръвното налягане.

  1. Зелената салата е идеална за диета

Изключително богата на хранителни вещества, марулята осигурява на организма витамини и минерали, дори когато тялото е подложено на хранителен режим. Марулята е богата на фибри, целулоза, но е с ниско съдържание на калории и не съдържа мазнини.

  1. Марулята помага при безсъние

Свойството на марулята да помага при безсъние, е свързано с вещество, успокояващо нервната система и насърчаващо съня. Марулята може да се включи към вечерното меню или да се консумира преди сън. Зелената салата съдържа също и вещество, наречено лактуцин, което предизвиква релаксация и съответно сън.

  1. Зеленчукът подобрява състоянието на кожата и косата

Витамин А, намиращ се в марулята, съживява кожата, а калият подобрява циркулацията на кръвта, като се доставят кислород и хранителни вещества на кожата. Витамин С помага за защита от ултравиолетовите лъчи, предизвикващи преждевременно стареене. Витамин К пък придава сила на косата, като предотвратява падането ѝ. Може дори косата да се измие със сок от маруля преди използването на шампоан. Това ще повиши нейната здравина.

Хранителна информация
Количество за
Калории (kcal) 14
Общо мазнини 0,2 g
Наситени мазнини 0 g
Полиненаситени мазнини 0,1 g
Мононенаситени мазнини 0 g
Холестерол 0 mg
Натрий 28 mg
Калий 194 mg
Общо въглехидрати 2,9 g
Баластни вещества 1,3 g
Захар 0,8 g
Белтъчини 1,4 g
Витамин А 7 405 IU Витамин C 9,2 mg
Калций 36 mg Желязо 0,9 mg
Витамин D 0 IU Витамин B6 0,1 mg
Витамин B12 0 µg Магнезий 13 mg

 


За контакт: 0883 911 999 / 032 335 999

ЗАЩО ДА ПРЕДПОЧЕТЕМ СЧЕТОВОДНА КЪЩА (КАНТОРА)?

СЧЕТОВОДИТЕЛ

Да подкрепим Българския Производител